ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 2019

Πρέσβεις και Πρόξενοι ε.τ. Αφρικανικών χωρών με τον Υπουργό Εξωτερικών, κο. Γ. Κατρούγκαλο, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κο Τ. Κουίκ, κατά την ημέρα της εκδήλωσης.

 

Tην Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019, έγινε με επιτυχία στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ο εορτασμός της Ημέρας της Αφρικής 2019. Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία των Πρεσβειών και Επίτιμων Προξενείων Αφρικανικών χωρών με διαπίστευση στην Ελλάδα και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 2019 ορίστηκε από την Αφρικανική Ένωση ως το έτος των προσφύγων, των επαναπατριζόμενων και των εσωτερικά εκτοπισμένων. Το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και οι καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει και συνεχίζει να αναπτύσσει η Ελλάδα με χώρες της Αφρικανικής ηπείρου ήταν τα βασικά σημεία που έθιξαν οι ομιλητές.

Την 25η Μαΐου 1963, η Αφρική έγραψε ιστορία ιδρύοντας την Αφρικανική Ένωση. Οι ηγέτες των τότε ανεξάρτητων αφρικανικών χωρών έδωσαν μία σημαντική συλλογική ώθηση για την ανεξαρτησία της Αφρικανικής ηπείρου. Εδώ και 56 χρόνια η επέτειος της ημέρας αυτής γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο σε αναγνώριση των επιτυχιών στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Αφρική

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού προβλήθηκε το σύντομο βίντεο «Μάμα Άφρικα», το οποίο ήταν παραγωγή και ευγενική προσφορά της ΕΡΤ, η οποία ήταν και ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

 

Greek